Vinnare av Sverigecupen 2018

//Vinnare av Sverigecupen 2018

Vinnare av Sverigecupen 2018

Likt titeln lyder så vann jag Sverigecupen i Kanotslalom 2018 men det är inte det detta inlägg ska handla om i huvudsak utan varför det är just Sverigecupen och inte Världscupen texten handlar om.

För nästan 5 år sedan så vaknade jag upp och min rygg kändes konstig, något var fel. Tre dagar senare så rörde jag mig knappt på flera månader. Några år senare närmare bestämt nyår 2016-17 så firade jag nyår med en vän och då bestämde jag mig för att jag skulle strunta i att tävla 2017 vilket jag gjorde, fokus skulle vara på något annat än tävlingsprestation detta år.

Så skred det till verket och jag öppnade upp mitt sinne inte bara för att hitta en lösning på min skadeproblematik utan även för att i framtiden ha verktyg att inte skada mig igen, träna effektivare och även prestera på topp. Mitt första steg var att jag beställde en bok om kost och träning som inte riktigt följde traditionella kostråd. Kunskapen från den boken gjorde att jag snabbt ställde om min kost och sen det årsskiftet har jag inte haft en enda förkylning vilket var mitt vanligaste sätt att bli sjuk förut. Jag var magsjuk två dagar i somras det är det enda jag varit sjuk på dessa snart två år. Med det kvittot så inser jag snabbt att kosten gör skillnad för en tränar eller tävlar inte när en är sjuk.

Mitt nästa steg var att jag träffade Camilla på Walkfeeling som började coacha mig i hur jag går, jag märkte snabbt vilken skillnad det gjorde på hur jag kände mig i ryggen och övade flera timmar om dagen bara på hur jag går. Fick senare frågan om jag ville gå en utbildning för att lära mig mer och redan innan frågan kom så hade jag börjat fundera på hur tänket kring hur jag går kunde föras över till hur jag paddlade. Jag gick den utbildningen och även fortsättningen med löpning och började samtidigt bygga upp en teori i huvudet hur Kanotslalom ska utföras vad en ska tänka på vad är viktigast och har testat detta inte bara på mig själv utan även de vuxna, barn och den elit jag coachat senaste åren. Resultaten på de jag coachat är fantastiska och jag lär mig nya grejer varje dag om hur en ska träna och tävla kanotslalom. Kommer tillbaka till det….

Steget efter eller snarare parallellt med Walkfeeling var Postural träning, i totalt ca 400 h under 2017 så körde jag posturala övningar för att börja bygga om hur muskler, senor och skelett samarbetade i min kropp. Kroppen skulle byggas om helt enkelt, för så som den var funkade tyvärr bara hjälpligt. Kunskapen från den perioden har varit till stor hjälp idag så kör jag väldigt mycket mindre postural träning men övningarna finns kvar i huvudet och kommer in dagligen när jag får lite tid över eller känner en obalans i kroppen.

Efter att ha studerat vad jag äter, hur jag rör mig och hur min kropp är byggd så insåg jag att allt som tidigare har känts som en oundviklig slump så som sjukdomar skador och smärta går att påverka i allra högsta grad. Fler områden som jag läst på om skriver jag om någon annan gång.

Nu tillbaks till Walkfeeling och även varför det blev Sverigecupen och inte Världscupen jag skriver om. Jag bestämde mig i våras att jag skulle köra tävlingar i år men fokus skulle fortsatt vara på att lära mig mer om min kropp och hur jag får den skadefri. Den kanske vanligaste frågan jag får är om det är bra med ryggen och svaret är tyvärr nej. Men det är bättre än det varit de senaste snart 5 åren och jag fortsätter att ha ett stort fokus på att det en dag ska gå att svara JA på den frågan. Jag vann Sverigecupen 2018 vilket är kul men tyvärr är det bara ett väldigt litet mål av många. Fokus framöver kommer fortsatt att vara på att förbereda och omdesigna min kropp så den har bästa möjliga förutsättningar att i framtiden prestera på absoluta toppnivå. Om det blir nästa år eller om 10 år det vet jag inte. Om en vecka är det säsongens sista tävling och sen f.år jag en lång period där jag förhoppningsvis kan komma så långt som möjligt med min utmaning.

 

Hoppas jag skriver något snart igen!!

 

Ha det fint

///Ludwig

2018-10-06T10:41:19+02:00 6 okt 2018|